Yöresel Türkiye Peynirleri Hakkında

Tarih: 11.05.2020 17:28
Yöresel Türkiye Peynirleri Hakkında
Türkiye’de peynir tüketimi dünya ortalamasının çok daha altında olmasına rağmen oldukça zengin bir çeşitlilik barındırıyor.

Yöresel Türkiye Peynirleri Hakkında

Türkiye’de Peynir

Türkiye’de peynir tüketimi dünya ortalamasının çok daha altında olmasına rağmen oldukça zengin bir çeşitlilik barındırıyor. Yöresel Türkiye peynirleri hakkında çok fazla tarihi çalışma bulunmamasına rağmen çoğu peynir türü geleneksel üretim yöntemini koruyarak üretilmekte.

Türkiye sofralardan eksik olmayan Ezine, kaşar, lor gibi türlerin yanı sıra otantik tatlara sahip birçok farklı peynir türüne ev sahipliği yapıyor.

Genellikle yoğun aromalar ve keskin tatlar barındıran yöresel Türkiye peynirleri hakkında fuarlar ve festivaller, özellikle son yıllarda, her sene yapılmaya başlandı. Bu sayede hem Türkiye vatandaşları daha önce yemedikleri peynirleri tadabiliyor hem de festival boyunca orada bulunan yabancı turistler yöresel Türkiye peynirleri hakkında uzmanından bilgi edinebiliyor.

Türkiye’de Peynir Tüketim Şekilleri

Türkiye’de birçok yörenin mutfağında en az bir adet peynirli tatlı, peynirli hamur işi ya da peynirli bir yemek bulunuyor. Yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi edinmek için sık sık tüketilen yemeklerin tariflerine bakılması bile çoğu zaman yeterli oluyor. Örneğin künefe yapımı için genelde dil peyniri kullanılırken Kemalpaşa tatlısı yapımı için tuzsuz peynirler tercih edilmektedir.

Ayrıca Türkiye’de yaygın tüketim şekilleri arasında soğuk meze olarak servis etmek ve kahvaltılarda kahvaltılık olarak tüketmek de vardır.

Ayrıca diyet listelerinin kahvaltı kısımlarında bulunan en önemli madde de peynirdir. Peynir tüketimi verimli bir günün anahtarı gibidir.

Dünyaca Ünlü Yöresel Türkiye Peynirleri Hakkında

Ülkemizde düzenlenmeye başlayan yöresel Türk ürünleri fuarları sayesinde Anadolu’da üretilen bambaşka lezzetlere sahip yöresel ürünler bütün dünyaya nam salmakta. Yöresel Türkiye peynirleri de bu ürünlerin içinde bir kategori.

Dünya çapında en çok sevilen Türkiye peynirleri arasında; Kars gravyeri, Ege Mihaliç peyniri, Manyas Loru, Van otlu peynir gibi genelde yoğun aromalı peynirler vardır.

Otantik ve keskin tatlara sahip bu peynirlerin yanında bazı Türk markalar “cheddar” gibi peynirleri de ülkemizde üretmeye başlamıştır.

Bunun yanı sıra yoğun koku ve keskin tatlardan hoşlanmayan insanlar için de Ezine peyniri gibi hafif peynir türlerinin üretimi Türkiye’de yapılmaktadır.

Avrasya Peynir Fuarı

Bu yıl 4 Haziran tarihinde başlaması planlanan bu fuar son yıllarda düzenli olarak fuar alanında yerini almakta. Yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi alıp hem de peynir tadımı yapmak isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor. Aynı zamanda fuarda başka süt ve süt ürünleri ve kahvaltılık malzemeler hakkında da bilgi edinmek mümkün.

Fuarın internet sitesinde üretici olarak başvurmak isteyenler için bir form, ziyaretçi rehberi, fuar alanının adresi ve sık sorulan sorular sayfası mevcuttur.

Kars Peynir Festivali

2019 yılının Temmuz ayında yapılan bu büyük festivale hem Türkiye’den hem dünyadan birçok farklı lezzette ve dokuda farklı peynir katılmıştır. Programın asıl amacı hem dünyaya yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi vermek, hem de üreticileri tüketicisinin puanlamasına sunarak eksiklerini görüp düzeltmelerini sağlamaları için bir fırsat yaratmak olmuştur.

Festivalde ayrıca, festivale ev sahipliği yapan köy ve kasabaların mutfakları da ziyaretçilere tanıtılmıştır.

Bu festivalde sadece Kars bölgesinde ikamet eden çiftçiye değil tüm Türkiye çapındaki peynir üreticisi çiftçilere destek olunmuştur ve peynir pazarının kalkınması için bu tarz etkinlikler son derece önemlidir.

Yöresel Türkiye Peynirleri İçin Önemi Olan Bölgeler

Türkiye’de hayvancılığın gelişmiş olmasından dolayı çoğu bölgelerde peynir üretimi yapılabilmektedir. 120 çeşit üzerinde peynir türüne sahip olan Türkiye’de peynir üretimi rezervinin büyük kısmını Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi karşılamakta.

Aynı zamanda meşhur Ezine peyniri ile Marmara bölgesi de üretime yüksek derecede katkıda bulunmaktadır. Ezine peynirinin modern tesislerde üretilmesi yaygınlaşsa da Edirne’nin ufak yerleşkelerinde yaşayan vatandaşlar evlerinde, teneke kutular aracılığıyla Ezine peynirini yapabilmektedir.

Lor gibi üretimi mahzenler gerektirmeyen ve evde bulunan malzemelerle yapılabilecek peynirleri ise evlerinde bütün vatandaşlar kolaylıkla yapabilmektedir.

Özellikle yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi edinmesi kolay, aynı zamanda da damaklara bayram ettiren mutfaklarıyla Kars, Hatay, Erzurum, Edirne, Ardahan gibi iller yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi edinmek ve peynirleri tatmak isteyen ziyaretçiler tarafından seyahat listesinde ilk sıralara eklenmeli.

Yöresel Türkiye Peynirleri İçin Önemi Olan Bölgeler: Karaman ve Konya

Konya’nın Ereğli ilçesi ve Karaman’ın ayrancı ilçesinin çevresi peynir üretimi için son derece önemli. Berendi ve Divle tulum peynirleri Türkiye’de oldukça geniş bir pazar alanına sahip. Divle tulum peyniri geleneksel usullerle üretilirken Berendi peynirinin üretimini modern tesisler sağlamaktadır. Dileyen ziyaretçiler Divle tulum peynirinin üretiminin yapıldığı doğal mağaraları gezerek yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi edinebilmekte. Bu peynirleri almak isteyenler içinse uzmanların önerisi peynirin homojen bir yapıda olup olmadığına dikkat edilmesidir.

Yöresel Türkiye Peynirleri İçin Önemi Olan Bölgeler: Bingöl

Bingöl’de geleneksel yollarla üretilen salamura peyniri almak isteyenler için doğru adres bu peyniri üreterek geçimini sağlayan aileler olmakta. Bingöl, hem peynirin tadımını yapabileceğiniz hem de üreticiyle direkt iletişime geçip yöresel Türkiye peynirleri hakkında ilk elden bilgi alabileceğiniz bir fırsat sunuyor.

Yöresel Türkiye Peynirleri İçin Önemi Olan Bölgeler: Amasya

Amasya bölgesinde geleneksel olarak birçok çeşit peynir üretilmektedir. Genelde köylerde bulunan üreticiler farklı sütlerden ve farklı üretim şekilleri kullanarak çeşitli isimlerde peynirlerini satışa çıkarıyorlar. Yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilgi almak ve peyniri direkt üreticiden satın alma rahatlığını yaşamak için peynir severlerin seyahat listelerinde Amasya’nın üst sıralarda olması gerekiyor.

Yöresel Köy Ürünleri Dükkânları

Organik ürün tüketiminin son yıllarda popülerleşmesi üzerine organik gıda satan dükkân sayısı da arttı. Bu dükkânlarda hem üretici ile müşterinin arasına mümkün olduğunca az şirket ve kuruluş giriyor hem de bu dükkânlardan alacağınız ürünlerle sağlığınızı koruyan ve hayvanlarını sömürmeden besin üretimi yapan çiftçilere destek olmuş oluyorsunuz.

Bu mağazalarda birçok yöresel organik ürün bulunabileceği gibi oldukça çeşitli peynir stantları ile müşterilerini karşılamaktalar. Sadece yöresel Türkiye peynirleri hakkında değil; organik reçeller, ballar, marmelatlar ve daha birçok ürün hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yöresel Türkiye Peynirlerinin Sağlık Açısından Faydaları

Yöresel Türkiye peynirleri hakkında bilinmesi gereken önemli konulardan biri de bazı çeşitlerinin sağlığa olan faydalarıdır.

Peynir, genel olarak kalsiyum ve protein bakımından zengin bir besindir. Bazı yöresel Türk peynirleri içerisinde bulundurduğu aroma verici bitkiler ve üretim şekillerinden dolayı bilinmeyen bazı faydalara sahiptir.

Örneğin Van bölgesine ait olan otlu peynir, bölgeye özgü 25 çeşit bitki kullanılarak yapılmakta ve bu bitkilerden dolayı hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğu bilinmekte. Yemekle birlikte veya yemeklerden sonra tüketmek istenmeyen karın ağrılarına engel olabiliyor.

Konya yöresine ait olan küflü peynir ise içerdiği mantar ve bakterilerle antibiyotik özelliği gösteriyor ve güçlü bir bağışıklık güçlendirici olarak biliniyor. Geçmişte yara tedavi edici olarak açık yaralara sürüldüğüne ve hasta insanlara yedirildiğine dair izler bulunduruyor.

Peynirler folik asit, A ve B vitamini bakımından da oldukça zengin besinler olmalarından dolayı vitamin eksikliği rahatsızlığı bulunan bireylerin mutlaka diyet listelerine eklemesi gereken türden besinlerdir.

İçerdikleri yoğun kalsiyum sayesinde ise gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimlerini doğrudan desteklerler.

Yükleniyor...